Orkesten

Harmonieorkest De Ware Vrienden

 

Het harmonieorkest “De Ware Vrienden” telt momenteel meer dan 50 enthousiaste muzikanten met een gemiddelde leeftijd van ± 30 jaar. Het repertorium bestaat uit allerlei genres: van speciaal geschreven concertstukken voor harmonie, filmmuziek, popmuziek, tot Zuid-Amerikaanse en andere ambiance– en dansritmes.

 

Het harmonieorkest repeteert elke vrijdag van 20.15 tot 22.15 uur in zaal “De Tromp”, onder de bezielende leiding van dirigente Ria Van Ermen

 

De bezetting van een harmonieorkest bestaat uit volgende instrumenten:

Dwarsfluit, Hobo, klarinet, alt-klarinet*,bas-klarinet, Fagot*, bugel, alt-saxofoon, tenor-saxofoon,baroton-sax, bas-saxofoon*, hoorn, trombone, bastrombone*, trompet, barition, Euphonium, Bas mi-b*, Bas Si-B, en een hele waaier aan slagwerk.

 

Geintresseerde muzikanten zijn steeds welkom. Neem gerust contact op met de voorzitter of de dirigente, of spring eens binnen tijdens de repetitie.

 

*Op dit ogenblik zijn er geen muzikanten die dit instrument bepelen.

Instaporkest De Ware Vrienden

 

Zoals de naam al aangeeft heeft het instaporkest  “De Ware Vrienden” als doel om beginnende muzikanten te laten kennismaken met een harmonieorkest. Zodra de muzikant al wat notenleer achter de rug heeft, en al een eerste basis heeft om zijn of haar instrument te bespelen, is het instaporkest de place to be. De meesten leren gedurende een aantal jaren het plezier van semenspelen kennen in het instaporkest alvorens ze klaar zijn om over te stappen naar het 'grote' harmonieorkest.

Ook al iets ouder muzikanten die ooit muziek hebben gespeeld en terug de draad oppikken kunnen in het instaporkest terecht. De bezetting van dit orkest varieert dus wat van jaar tot jaar, maar telt meestal tussen de 25 a 30 muzikanten, waarvan de meeste muzikanten tieners zijn.

 

De dirigente Ria Van Ermen slaagt er in om deze muzikanten enthousiast te laten samenspelen en zij kijken dan ook met plezier uit naar de wekelijkse repetitie. Het repertorium bestaat uit film en pop-muziek, waarbij de moeilijkheidsgraad afgestemd is op het instaporkest Jaarlijks hebben ze ook een aantal optredens, maar het hoogtepunt is een concertnammiddag 'JOY OF YOUTH' dat steeds doorgaat in april. Na maandelange voorbereiding en zelfs 2-daags muziekkamp, slagen ze er elk jaar in om de toeschouwers te verbazen.

 

Heb je zin om mee te komen spelen, neem dan zeker contact op met onze dirigente, of kom eens langs tijdens de repetities.

 

Weet je niet goed of het wel echt iets voor jou is? Dan kan je altijd enkele repetities proberen. Want de beste manier om dat te weten te komen is het zelf doen.

Dirigente Ria Van Ermen

 

Al sinds 1994 leidt Ria Van Ermen het harmonieorkest. Elke vrijdag staat ze paraat om de hele bende deskundig te leiden. Ze is de 4e generatie "Van Ermen" op rij, als dirigent. Samen al meer dan 100 jaar.

 

Behalve het harmonieorkest leidt Ria ook het instaporkest. Deze beginnende muzikanten leert zij in een mum van tijd samenspelen.

 

4 generaties "Van Ermen"

In 1911 begon Désire als eerste "Van Ermen" als dirigent voor De Ware Vrienden. Hij werd geboren in 1869 en was lid van de fanfare sinds 1884. Désiree woonde in het dorp op de steenweg naar Gobbelsrode. Hij hanteerde de dirigeerstok gedurende 37 jaar. Zijn drie zonen werden ook lid: Emiel in 1919, Jules in 1923 en Florimond in 1926. Eén jaar voor zijn dood, in 1948, werd hij opgevolgd door zijn zoon Emiel. Diens zoon Julien dirigeerde de maatschappij vanaf 1961. In 1994 gaf Julien Van Ermen de dirigeerstok door aan zijn dochter Ria. Anno 2019 hanteert Ria dus 25 jaar het dirigeerstokje.

Contact

 

K.F. De Ware Vrienden v.z.w.

Dreef 5

3220 Kortrijk-Dutsel

 

Voorzitter:

ludo.vancauwenbergh@dewarevrienden.info

 

Dirigent:

ria.vanermen@dewarevrienden.info

 

Secretaris

secretaris@dewarevrienden.info

Repetitie

 

Zaal De Tromp

Dreef 5

3220 Kortrijk-Dutsel

 

Instaporkest

Vrijdag 19u00 - 20u15

 

Harmonieorkest

Vrijdag 20u15  - 22u15

 

 

Je kan het harmonieorkest ook vinden op facebook.

Privacyverklaring